Πανδημία – Κωμωδία, Σημειώσατε «Χ»;

Ο Λάμπρος Φισφής ψάχνει για κοινό εν μέσω Covid και γίνεται ταινία για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του 26ου ΦΝΘ (7-17 Μαρτίου 2024) θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις αίθουσες της ιστορικής έδρας του, καθώς και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν». Παράλληλα θα υπάρξουν και διαδικτυακές προβολές, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Μία από τις ελληνικές συμμετοχές είναι και η δημιουργία του Νικόλα Ποττάκη με τίτλο «In Search Of An Audience / Σε αναζήτηση κοινού»:

Ο Λάμπρος Φισφής, ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες stand-up κωμικούς, σχεδιάζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: να παρουσιάσει σόου σε ένα στάδιο 6.500 θεατών! Η stand-up κωμωδία είναι σχετικά πρόσφατο είδος στην Ελλάδα, και κανείς κωμικός της χώρας δεν επιχείρησε να κάνει live μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό. Και, ξαφνικά, χτυπάει η πανδημία του κορωνοϊού…

Αφού πρώτα δει τις προγραμματισμένες ζωντανές εμφανίσεις του να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη, ο Λάμπρος έρχεται αντιμέτωπος με την πιο αλλόκοτη συνθήκη: πρέπει να κάνει σόου χωρίς απολύτως κανένα κοινό! Ακόμη και η τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε ματαιώναιτε, καθώς η απουσία του ζωντανού κοινού και των γέλιων του αποδεικνύεται καθοριστική για την επιτυχία (η μη) οποιουδήποτε τέτοιου σόου. Έτσι, οι περισσότερες εμφανίσεις του κωμικού γίνονται πια μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, για εταιρικές εκδηλώσεις ή κανάλια στο YouTube. Η παντελής έλλειψη άμεσης επικοινωνίας-ανταπόκρισης από πλευράς αποδέκτη της σάτιρας, είναι συντριπτική για έναν stand-up κωμικό. Είναι μια κατάσταση κυριολεκτικά κωμικοτραγική: κωμικά τραγική ή/και τραγικά κωμική.

Όμως, για τον Λάμπρο Φισφή το stand-up είναι η ζωή του. Το μόνο μέλλον που μπορεί να διανοηθεί είναι το παρελθόν, όπου οι άνθρωποι κάθονταν κοντά ο ένας στον άλλο και μοιράζονταν το ίδιο ζωντανό βίωμα και όπου το μόνο «μολυσματικό»-μεταδοτικό στοιχείο ήταν το γέλιο.

Το ντοκιμαντέρ του Νικόλα Ποττάκη παρουσιάζει με φυσικότητα μια ιστορία επιμονής, υπέρβασης εμποδίων, πάλης στο άγνωστο, αλλά και ελπίδας πως θα κρατηθούν ζωντανά κάποια από τα ωραιότερα και πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή: μια καλή συντροφιά και μπόλικα χορταστικά γέλια. Η ιστορία ξεχειλίζει από κορωνοϊό και αστεία και φιλοδοξεί να καταλήξει σε αίθουσες γεμάτες από την ανάσα, τον θόρυβο και την ασύγκριτη ζεστασιά του ζωντανού κοινού.

«In Search Of An Audience / Σε αναζήτηση κοινού», του Νικόλα Ποττάκη

https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/15568

Σκηνοθεσία: Νικόλας Ποττάκης
Σενάριο: Κωνσταντίνος Πολίτης, Λάμπρος Φισφής, Νικόλας Ποττάκης
Έτος παραγωγής: 2024
Διάρκεια: 73 λεπτά
Επιτόπια Προβολή: 16/03/2024, 21:00, αίθουσα John Cassavetes
Online Προβολή: 16-17/03
Ανοιχτοί Ορίζοντες: Κυρίως πρόγραμμα
Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα του Φεστιβάλ πατώντας εδώ ή εδώ.